Poniżej zestawienie typowych dostępnych na naszym rynku warzyw, z opisem i zalecanym dawkowaniem.
NAZWA | OPIS | DAWKOWANIE | UWAGI | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
marchew![]() |
Bardzo popularne warzywo. Ok. 90% marchewki to woda, ok. 7% to
składniki odżywcze, w tym węglowodany (4-10%; głównie sacharoza i
glukoza), białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe kilka % stanowią
składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo,
mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C - 6mg w 100g,
E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe,
kumaryny, alkaloidy i pektyny. Nie tylko korzeń marchwi ma dobroczynne działanie, warto także wykorzystywać liście. które z powodzeniem w diecie mogą zastąpić zawierające dużo wapnia liście pietruszki. Beta-karoten występujący w marchwi: -jest silnym antyoksydantem -blokuje związki rakotwórcze, -wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, -chroni wzrok, -obniża poziom cholesterolu, |
Zalecane podawanie: średnia marchewka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. |
Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Poprawia trawienie. Wspomaga leczenie biegunki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
pietruszka![]() |
Bardzo popularne warzywo.Korzeń pietruszki jest bogaty w:olejki lotne (w tym około 20% mirystycyny, około 10% apiole oraz inne terpeny), flawonoidy, kumaryny, witaminy A, C i E oraz wysoki poziom żelaza. Zawiera również jod i miedź. Przy problemach trawiennych tak zwane bezpieczne warzywo. Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Poprawia trawienie. Olejki lotne łagodzą skurcze oraz wzdęcia. Wykazuje działania przeciwzapalne, regenerujące, antyoksydacyjne oraz moczopędne. Zwiększa odporność. | Zalecane podawanie: średnia pietruszka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień | Pomocna w leczeniu zapaleń i różnych chorób układu moczowego Nie dla świnek chorych na nerki. Z ciekawostek: powoduje skurcze macicy. Raczej niechętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
seler![]() |
Bardzo popularne warzywo. Korzeń selera jest bogaty w: substancje
mineralne, m.in. cukry, skrobie, białka, aminokwasy, mikroelementy
(sód, potas, magnez, chlor, siarka, wapń, fosfor, żelazo). Ma też sporo
witamin: A, B1, B2, B6, PP, E, C. Przy problemach trawiennych tak zwane
bezpieczne warzywo. Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Poprawia
trawienie. Pomaga przy wzdęciach. Lekko przeczyszcza. Wzmacnia układ
nerwowy. Moczopędny i odtruwający. Wykazuje działania antyseptyczne i
przeciwzapalne. Zaleca się ostrożne stosowanie. |
Zalecane podawanie: ćwiartka średniego selera dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień | Zmniejsza ciśnienie, poprawia krążenie. Zalecane podawanie w trakcie terapii antygrzybicznej. Niskokaloryczny. Antywrzodowy. Zapobiega zatruciom pokarmowym. Chętnie jedzony przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
burak![]() |
Bardzo popularne warzywo. Korzeń buraka jest bogaty w: kwas foliowy oraz duże ilości wapnia, sodu, potasu, magnezu, fosforu. Ponadto zawiera mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fluor, karoteny, witaminy C, B1, B2, B6, PP i E, antocyjany betainę i błonnik. Przy problemach trawiennych tak zwane bezpieczne warzywo. Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Działa krwiotwórczo, oczyszcza krew, reguluje trawienie, wzmacnia nerki, wątrobę, śledzionę, pęcherz żółciowy, wytrąca z organizmu kwas moczowy. Wykazuje właściwości odkwaszające. | Zalecane podawanie: ćwiartka średniego buraka co drugi, trzeci dzień | Zalecane podawanie ciężarnym i karmiącym samiczkom. Pomocny w leczeniu anemii. Pobudza apetyt, przydatny dla niejadków i świnek anorektycznych. Chętnie jedzony przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ogórek![]() |
Bardzo popularne warzywo. Wbrew pozorom ogórek jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Posiada śladowe ilości witamin C, B, A oraz PP. Reguluje procesy trawienne, ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach. Moczopędny - zawiera aż 98,8% wody! | Zalecane podawanie: jako przysmak nawet codziennie po kilka plasterków | Świetny przysmak przy oswajaniu świnek. „Nawadniacz" dla niepijących świnek. Uwielbiany przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
pomidor![]() |
Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin
zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas
foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w
potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale
przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny
antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory, tak jak
wszystkie warzywa psiankowe mają swoich przeciwników. Z powodu
niewielkich ilości trujących alkaloidów, które zawierają te warzywa,
zarzuca się im przede wszystkim niekorzystny wpływ na gospodarkę
wapniową organizmu. Pomidory są zasobne również w kwas chlorogenowy i
kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych
nitrozamin. Działanie tych substancji zwalnia procesy starzenia i
zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Zawartość składników w 100g. |
Zalecane podawanie: ćwiartka średniego pomidora dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień | Nadmiar potasu, którego jest dużo w pomidorach, zaburza pracę nerek i serca. Szypułki i liście trujące dla świnek. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
brokuły![]() |
Mniej popularne warzywo. Brokuły to znakomite źródło witaminy C, A, B i PP. Zawierają także błonnik, magnez, wapń, fosfor, selen i żelazo. A beta-karotenu mają więcej niż marchewka! Brokuły zapobiegają rakowi i wzmacniają system immunologiczny. | Zalecane podawanie: kilka różyczek co tydzień | Wzdymają - zbyt częste podawanie powoduje wzdęcia. Raczej chętnie jedzone przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
papryka![]() |
Popularne warzywo. Papryka jest bogata w witaminę C, beta-karoten oraz likopen (przeciwutleniacz). Zawiera też żelazo. Wpływa korzystnie na procesy trawienne. Posiada działanie wzmacniające. | Zalecane podawanie: jeden bok papryki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień | Warzywo najbogatsze w witaminę C - świetny zamiennik dla sztucznej witaminy w płynie. Czerwona chętnie jedzona przez świnki - inne kolory mniej chętnie jedzone. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kalafior![]() |
Popularne warzywo. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod karoteny, witaminy K, B1, B2, B6 i C oraz kwasy nikotynowy i pantotenowy. Może być wykorzystywany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających. | Zalecane podawanie: kilka różyczek co tydzień | Wzdyma - zbyt częste podawanie powoduje wzdęcia. Raczej chętnie jedzony przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
rzodkiewka![]() |
Popularne warzywo. Zawiera niewielkie ilości różnych witamin C, PP, B1, B2 oraz składniki mineralne wapń, sód, siarkę, żelazo, magnez, miedź, fosfor. Dobrze wpływa na ukrwienie organizmu. Wykorzystywana w leczeniu schorzeń reumatycznych oraz w diecie odchudzającej. Zapobiega niestrawności - leczy nadkwaśność żołądka. Likwiduje zgagę, przepłukuje nerki, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. | Zalecane podawanie: jedna rzodkiewka co drugi, trzeci dzień | Ma lekko piekący smak, więc nie każdej śwince przypadnie do gustu. Zwiększa apetyt oraz poprawia pamięć. Raczej chętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
biała rzodkiew![]() |
Mniej popularne warzywo. Zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, witaminę B1, B2, PP i C, glikozydy gorczycowe, rafaninę i rafanozynę A. Ma działanie zasadotwórcze i moczopędne oraz reguluje przemianę materii. Podobne zastosowanie jak zwykła rzodkiewka. | Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień | Ma łagodniejszy smak niż jej krewniaczka rzodkiewka. Podobne wartości odżywcze co rzodkiewka. Raczej chętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kalarepa![]() |
Mniej popularne warzywo. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelaz, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny; witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Znana jest jako środek, zawierający cholagogę, przyspieszający wydzielanie żółci i jej przepływ z woreczka żółciowego do jelita. Stosuje się ją w leczeniu nieregularnego stolca i zaparć. Zaleca się ją chorym na miażdżycę. | Zalecane podawanie: ćwiartka średniej kalarepy dla dorosłej świnki co tydzień | Nie dla chorych na kamienicę nerkową. Mało cholesterolu. Krewniaczka kapusty - uwaga wzdyma! Polecana na zaparcia. Chętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
rzepa![]() |
Mało popularne warzywo. Zawiera substancje o właściwościach bakteriobójczych (m.in. zasady purynowe), witaminy PP, C i B oraz duże ilości potasu, wapnia, siarki i magnezu. Rzepa i jej czarna odmiana leczy niestrawności, schorzenia wątroby i woreczka żółciowego. Polecana również przy wzdęciach. Dawniej stosowano ją powszechnie w kuracjach leczących anemię. Nie wolno podawać przy: silnej niewydolności serca, nerek, nadkwaśności żołądka i nieżytu jelita cienkiego. | Zalecane podawanie: jeden plaster średniej rzepy o 1-2 cm szerokości dla dorosłej świnki co tydzień. | Polecana w czasie przeziębień - spora ilość witaminy C. Ma lekko piekący smak, więc nie każdej śwince zasmakuje. Bardzo stare warzywo, jedzone w okresie neolitu. Raczej niechętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
dynia![]() |
Popularne warzywo. Zawiera białko, żelazo, wapń, cynk, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, karoten, kwasy nikotynowy i foliowy, witaminy B1, B2, B6, i C. Ma działanie lekko przeczyszczające, jest również podawana przy biegunkach, zasysa bowiem toksyny z jelit. Pestki dyni zwalczają pasożyty jelita. Łatwostrawna. | Zalecane podawanie: kawałek plastra o objętości małego kubeczka co tydzień | Pestki dyni tuczą, ale pomagają zabić pasożyty w jelitach. Reguluje wydzielanie hormonów i wit.D. Raczej niechętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
cukinia![]() |
Popularne warzywo. Cukinia obfituje w prowitaminę A oraz ma witaminy C, B1, B2, PP, a także sole mineralne: potas, wapń, fosfor, sód i żelazo. Odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zalecana przy chorobach wątroby i przewodu pokarmowego. | Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień | Z rodziny dyniowatych. Niskokaloryczna. Na płd nazywana kabaczkiem. Raczej niechętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kabaczek![]() |
Mało popularne warzywo. Zawiera wapń, potas, żelazo, magnez, karoten a z witamin: B1, B2, PP i C. Często mylony z cukinią. Posiada barwę od jasnozielonej do żółtej. Odkwasza organizm oraz wspomaga przemianę materii. Niskokaloryczny. Nie odkładają się nim metale ciężkie. | Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień | Z rodziny dyniowatych. Niskokaloryczny. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich jak cukinia. Raczej niechętnie jedzony przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
patison![]() |
Mało popularne warzywo. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i witaminy B1, B2, PP, C. Nie kumuluje metali ciężkich. Obniża ciśnienie krwi. Działa moczopędnie. Lekkostrawny. Niskokaloryczny. | Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień | Z rodziny dyniowatych. Lekkostrawny. Niskokaloryczny. Raczej niechętnie jedzony przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
bakłażan![]() |
Mało popularne warzywo. Zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Istnieje wiele odmian bakłażanów. Występują w barwach: żółtej, zielonej, pomarańczowej, niekiedy marmurkowej, ale najpopularniejsza jest ciemnofioletowa. Ma właściwości odtruwające, zalecany podczas diety po kuracji antybiotykowej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i dodatkowo wspomaga przemianę materii. Ma właściwości wykrztuśne, dobrze działa na układ kostny i moczowy. Sok zapobiega miażdżycy tętnic, zawałowi serca i jest pomocny w leczeniu dolegliwości wątrobowych. | Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień | Powoduje gazy i wzdęcia - niezalecane dla ciężarnych, chorych na układ pokarmowy i nerki. Ciężkostrawny, ale i niskokaloryczny. Nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą. Raczej niechętnie jedzony przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
brukselka![]() |
Mniej popularne warzywo. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sole mineralne: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor, kwasy: foliowy i pantotenowy oraz biotynę. Zalecana dla ciężarnych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Niskokaloryczna. Jako kapusta wzdyma. | Zalecane podawanie: jedna główka co tydzień | Wzdyma. Zalecana dla ciężarnych. Utrudnia przyswajanie jodu. Raczej chętnie jedzona przez świnki. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
pasternak![]() |
Niesłusznie zapomniane, bardzo cenne warzywo. Często sprzedawane jako
pietruszka - korzeń jest bardzo podobny z wyglądu, nieco większy, ma
łagodniejszy smak i zapach (pietruszka jest lekko ostra, pasternak
słodkawy). Zawiera furokumaryny i inne związki kumarynowe (znacznie
więcej niż seler), bioflawonoidy, dość dużo potasu przy stosunkowo
niedużej ilości sodu, magnez, wapń, fosfor, żelazo. Jest bogatym żródłem
witaminy C, zawiera też witaminę A, PP, E oraz witaminy B2, B6 i B9
(kwas foliowy). Działa immunostymulująco, moczopędnie, uspokajająco,
obniża ciśnienie, ma lekkie działanie przeciwbólowe i łagodzące wzdęcia. Owoce, ze względu na sporą zawartość cukrów, w diecie świnek morskich raczej powinny być traktowane jako smakołyk. Są jednak bogate w witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, więc warto włączyć je w niewielkich ilościach do codziennego menu. Niektóre z nich mogą być pomocne w leczeniu niektórych schorzeń. Poniżej zestawienie typowych dostępnych na naszym rynku owoców, z opisem i zalecanym dawkowaniem.
![]() Zioła są istotną częścią diety świnki morskiej, przypisuje się im właściwości wzmacniające serce i system krążenia, poprawiające trawienie oraz metabolizm. Mają także działanie antybakteryjne. Warto nadmienić, iż są one źródłem doskonałej jakości błonnika, tak ważnego w procesie trawienia. Większość mieszanek pokarmowych dla gryzoni zawiera zioła takie jak tymianek pospolity, szałwia, rumianek pospolity, mlecz, koniczyna czerwona, ziele kopytnika, lucerna, mniszek lekarski, pokrzywa, babka lancetowata, mięta, melisa. Około 80% surowców zielarskich pochodzi z upraw polowych, pozostałe 20% to naturalne stanowiska. Zioła przed podaniem powinny być dobrze wysuszone. Stosowanie ziół w żywieniu świnek wynika nie tylko z preferencji smakowych, ale również z ich leczniczego wpływu na organizmy tych zwierzątek. Znajomość składu chemicznego i działania poszczególnych substancji umożliwi racjonalne stosowanie ziół. Wykaz ziół i ich właściwości:Babka lancetowata - liść Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Może być stosowana przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Pomocna w zapaleniach oskrzeli, zatok - rozrzedza śluz. Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. W ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście babki lancetowatej, które zbiera się od maja do września. Zawierają one np. glikozydy, ksantofil, śluzy, karotenoidy, krzemionkę oraz dość dużą ilość witaminy C. Cykoria Korzeń cykorii łagodnie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów, a także zwiększa łaknienie. Chmiel Chmiel ma właściwości uspokajające, bakteriostatyczne i moczopędne. Usprawnia trawienie i pobudza apetyt. Bławatek Bławatek stosowany jest przy zaburzeniach żołądkowych. Działa też moczopędnie i przeciwzapalnie. Reguluje trawienie. Liść leszczyny Liście leszczyny wykazują działanie uspokajające, moczopędne oraz wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: flawonoidy, kwas chlorogenowy. Liść brzozy Liście brzozy mają działanie moczopędne i bakteriobójcze. Wraz z moczem z organizmu usuwane są produkty przemiany materii. Spożywanie liści brzozy dezynfekuje drogi moczowe. Liście brzozy są polecane przy leczeniu chorób wątroby spowodowanych stosowaniem silnych środków chemicznych. Liść czarnej porzeczki Liść czarnej porzeczki wykazuje działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe. Wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Hamuje także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Zawiera: garbniki, olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne (związki boru, magnez). Dzika róża Działa lekko przeciwskurczowo i moczopędnie. Uzupełnia niedobory witaminy C. Może być stosowana w chorobie przeziębieniowej, w nadmiernej kruchości ścian naczyń włosowatych, w kamicy nerkowej i żółciowej. Ten owocowy przysmak jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Pomaga przy zaburzeniach trawienia, bólach brzucha i przeziębieniach. Ponad to wykazuje działanie: wzmacniające, moczopędne, przeciwwirusowe i rozkurczowe. Podnosi ogólną odporność organizmu Zawiera: witaminę C, B1, B2, E, K i prowitaminę A, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne (żelazo). Dziurawiec Ziele dziurawca wspomaga przemianę materii, łagodzi wzdęcia, poprawia apetyt. Działa również przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, bakteriobójczo. Może być stosowane przy biegunce, nieżytach żołądka i jelit. Zawiera: czerwony barwnik hyperycynę, pseuohypericynę, flawonoidy (rutyna, kwercytyna), hiperozyt, bakteriobójcze garbniki, witaminy A i C oraz olejek eteryczny. Ziele gryki Ziele gryki wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki dużej zawartość witaminy P. Doskonałe jako pokarm uzupełniający. Zawiera: rutynę(witaminę P), kwertycynę, hiperozyd, kwasy organiczne. Kwiat hibiskusa Kwiat hibiskusa wykazuje działanie wzmacniające układ odpornościowy organizmu. Zawiera dużą dawkę witaminy C. Jęczmień zielony Jęczmień zielony jest bogaty w wapń, żelazo, wszystkie podstawowe aminokwasy, witaminę C, flawonoidy, witaminę B12 oraz wiele składników mineralnych i enzymów. Wspomaga pracę żołądka oraz przeciwdziała stanom zapalnym. Koper włoski Koper włoski ma właściwości wiatropędne. Działa też przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Ziele jasnoty Ziele Jasnoty usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera: flawonoidy, olejki eteryczne, substancje śluzowe, garbniki, saponiny. Ziele jeżówki Najważniejszą właściwością jeżówki jest aktywność immunostymulująca, czyli podnosząca odporność organizmu. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera: flawonoidy, polisacharydy i poliacetyleny. Liść jeżyny Chętnie zjadane przez wszystkie króliki i gryzonie liście jeżyny stosuje się również przy przeziębieniach biegunkach oraz wzdęciach. Działają między innymi moczopędnie, napotnie i wykrztuśnie. Zawiera: 8% garbników skondensowanych i hydrolizujących. Kocanka Substancje czynne zawarte w kocankach zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit, pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych. Ponadto surowiec wzmaga czynność żółciotwórczą wątroby. Stosowane są one w niewydolności wątroby przy niedostatecznym wytwarzaniu żółci. W jelitach pobudza trawienie i resorbcję składników pokarmowych. Krwawnik Ziele krwawnika stosowane jest przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, braku łaknienia. Działa również przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Zawiera: związki azulenowe, cholinę, flawonoidy, garbniki, gorzki glikozyd oraz sole mineralne zwłaszcza cynku i magnezu. Siemię lniane Len wykazuje działanie osłaniające na przewód pokarmowy. Jest używany przy nieżycie żołądka i jelit, pęcherza i dróg moczowych oraz przy zaparciach. Płatki róży Płatki róż działają przeciwutleniająco, wzmacniająco, witaminizująco. Są stosowane w chorobach zakaźnych, zaburzeniach krążenia i przemiany materii. Liść Leszczyny Liście leszczyny wykazują działanie uspokajające, moczopędne oraz wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: flawonoidy, kwas chlorogenowy. Łodyga pietruszki To prawdziwa skarbnica wit. C. Pietruszka reguluje funkcjonowanie układu moczowego, ułatwia trawienie, działa rozkurczowo oraz zapobiega zakażeniom. Uwaga: z powodu dużej zawartości wapnia - podawać małe ilości. Zawiera: prowitaminę A, chlorofil, minerały - żelazo, jod. Nagietek Nagietek wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacnia także odporność. Rutwica Rutwica wykazuje właściwości moczopędne i napotne. Obniża również poziom cukru we krwi. Macierzanka wykazuje działanie dezynfekujące, rozkurczowe, pobudza trawienie, znosi wzdęcia oraz ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, związki gorzkie, kwasy organiczne, sole mineralne. Liść Maliny wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Liść maliny stosuje się także przy biegunkach, nieżycie żołądka, jelit i wzdęciach. Zawiera: witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice. Melisa Melisa wykazuje działanie uspokajające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, pobudza trawienie, zmniejsza wzdęcia oraz działa rozkurczowo. Zawiera: olejki eteryczne, garbniki, gorycze, śluz, fenolokwasy, związki triterpenowe. Mięta Działa rozkurczowo i dezynfekująco, pobudza łaknienie. Mięta należy do ziół wszechstronnie działających. Związki czynne w niej zawarte pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie pokarmów. Zwiększa łaknienie, znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, usuwa wzdęcia brzucha. Związki czynne mięty mają własności zabijania bakterii w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych. Mięta zwiększa ilość wydalanego moczu, ma działanie uspokajające i nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, fenolokwasy i gorycze, witaminę C, A. Płatki słonecznika Płatki słonecznika wpływają regulująco na czynność przewodu pokarmowego, ułatwiają trawienie. Pszenica zielona Bardzo bogata odżywczo, zawiera bezcenny zestaw witamin, składników mineralnych oraz pierwiastków śladowych. Podnosi m.in. poziom czerwonych krwinek. Rumianek Rumianek stosuje się jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, ma też działanie przeciwalergiczne. Mniszek Oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, ułatwia trawienie oraz wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne. Zawiera m.in.: inulinę, garbniki, olejek eteryczny, śluz, pektyny, witaminy A, B, C, D, kwas krzemowy. Podbiał Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz rozkurczowe. Zawiera: śluz o charakterze kwaśnym (około 8%), garbniki, flawonoidy, gorycze, sterole i alkaloidy z grupy pirolizydyny. Pokrzywa Posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Wykazuje działanie moczopędne oraz oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: witaminy C, K, B, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, acetylocholinę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy, sole mineralne (żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem). Rumianek rzymski Koszyczki kwiatowe rumianku rzymskiego zawierają olejek eteryczny, glikozydy flawonowe, cukier i sole mineralne. W przeciwieństwie do rumianku pospolitego zawiera mniejszą ilość azulenu. Rumianek rzymski charakteryzuje się: działaniem wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwzapalnym, poprawia pracę jelit, znosi wzdęcia brzucha, zwiększa wydzielanie kwasy żołądkowego, działa przeciwbólowo. Rdest ptasi Poprawia przemianę materii, wykazuje działanie oczyszczające, moczopędne i przeciwzapalne. Zawiera: flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne, witaminę C, krzemionkę. Owies zielony Zebrane w początkowej fazie wzrostu pełne witamin i minerałów zdrowy, naturalny pokarm bogaty w błonnik. Zawiera duże ilości węglowodanów, sole mineralne - krzemionkę. Wpływa między innymi dodatnio na przemianę materii. Szałwia posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi.Wykazuje działanie przeciwzapalne, dezynfekujące, ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, pirokatechiny, flawonoidy, fenolokwasy, goryczki, prowitaminę A, witaminy: C, B, PP, sole mineralne. Topinambur Wartości odżywcze bulw topinamburu są godne polecenia, zwłaszcza chorym na cukrzycę, zawierają, bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinamburu są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu Zawiera: witaminę C , B, potas, cynk, fosfor, żelazo, krzemionkę, fruktozę, pektyny i błonnik. Liść truskawki Liść truskawki wykazuje działanie wzmacniające, przeciwbiegunkowe, pobudza łaknienie, dezynfekuje drogi moczowe. Pomaga w zaburzeniach przemiany materii, stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Zawiera: wit. C, B2, B1, B3. Ziele wiązówki Gwarantuje właściwą pracę przewodu pokarmowego. Zawiera: glikozydy, flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne. Pasternak Pasternak zawiera dużo soli mineralnych, witaminę C i B. Wykazuje właściwości lecznicze: przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco. Podział ziół ze względu na działanie:- wspomagające przemianę materii: Babka lancetowata; Dziurawiec; Łodyga pietruszki; Rdest ptasi; Topinambur, owies zielony, płatki róży - uspokajające: Melisa, Mięta, chmiel, jęczmień, liść leszczyny - przeciwbiegunkowe: Babka lancetowata; Liść czarnej porzeczki; Dziurawiec; Ziele jeżówki; Liść jeżyny; Liść Maliny; Liść truskawki - przeciwzapalne: Babka lancetowata; Dziurawiec; Ziele jasnoty; Ziele jeżówki; Krwawnik; Liść Maliny; Mniszek; Podbiał; Rdest ptasi; Szałwia, bławatek, jarzębina, jęczmień zielony, łodyga pietruszki, nagietek, rumianek, rumianek rzymski - rozkurczowe: Babka lancetowata; Dziurawiec; Krwawnik; Łodyga pietruszki; Melisa, Mięta; Podbiał, kocanka, koper włoski, łodyga pietruszki, rumianek, rumianek rzymski - bakteriobójcze: Liść brzozy; Liść czarnej porzeczki; Dziurawiec; Ziele jasnoty; Ziele jeżówki; Liść Maliny; Melisa; Mięta;Podbiał; Szałwia; Liść truskawki; chmiel, nagietek, Mięta - przeciwwirusowe: Dzika róża; Dziurawiec; Melisa - oczyszczające organizm z toksyn - moczopędne: Liść brzozy; Liść czarnej porzeczki; Dzika róża; Ziele jasnoty; Liść jeżyny, Liść Leszczyny; Łodyga pietruszki; Mniszek; Pokrzywa; Rdest ptasi; Topinambur, bławatek, chmiel, jarzębina, liść leszczyny, rutwica, ślaz, mięta - poprawiające odporność organizmu: Dzika róża; Kwiat hibiskusa; Ziele jeżówki; Liść jeżyny; Łodyga pietruszki; Topinambur; Liść truskawki, burak, nagietek, płatki róży - stosowany przy kamienicy nerkowej i żółciowej: Dzika róża - wzmacnia naczynia włosowate i krwionośne: Dzika róża; Ziele gryki - łagodzi wzdęcia: Dziurawiec; Liść jeżyny, Krwawnik, Macierzanka; Liść Maliny, Melisa, siemię lniane, rumianek, rumianek rzymski, mięta - wzmaga łaknienie - apetyt: Dziurawiec; Krwawnik, Łodyga pietruszki, Macierzanka; Melisa; Mięta; Mniszek; Szałwia; Liść truskawki, chmiel, cykoria - stosowane przy nieżytach jelit i żołądka: Dziurawiec; Łodyga pietruszki; Macierzanka; Liść Maliny; Szałwia, kocanka, siemię lniane - ułatwia oczyszczenie dróg oddechowych: Macierzanka, koper włoski, ślaz - obniża poziom cukru we krwi: Pokrzywa, Szałwia; Topinambur, rutwica - reguluje, wspomaga trawienie: bławatek, chmiel, cykoria, jęczmień zielony, kocanka, koper włoski, łodyga pietruszki, płatki słonecznika, rumianek rzymski, mięta - stosowane przy nieżycie dróg moczowych i pęcherza: siemię lniane - osłaniające: siemię lniane, babka lancetowata, ślaz - podnosi poziom czerwonych krwinek: pszenica zielona - przeciwbólowe: rumianek rzymski wszystkie te zioła znajdują się w ofercie firmy Herbal Farm, firma ta jest także źródłem powyższych informacji. strona www Herbal Farm Zawartość pierwiastków i witamin:wapń jęczmień zielony, łodyga pietruszki, marchew, pokrzywa, rodzynki magnez czarna porzeczka liść, krwawnik ziele, płatki owsiane, płatki pszenicy, pokrzywa żelazo jęczmień zielony, łodyga pietruszki, marchew, płatki owsiane, pokrzywa jod łodyga pietruszki cynk krwawnik ziele, orzechy arachidowe, płatki owsiane, topinambur krzem mniszek, owies zielony, pokrzywa, rdest ptasi ziele, topinambur, skrzyp polny fosfor marchew, orzechy arachidowe, płatki pszenicy, topinambur miedź marchew mangan pokrzywa potas banan, topinambur bor czarna porzeczka liść, rodzynki (beta) karoten marchew, papaja, pestki dyni prowitamina A dzika róża. dziurawiec ziele, jarzębina, łodyga pietruszki, mięta liść, mniszek, papaja, rodzynki witamina E dzika róża, marchew, orzechy arachidowe, płatki owsiane, rodzynki witamina C ananas, brzoza liść, burak, banan, dzika róża, dziurawiec ziele, fasola, groch, jabłko, jarzębina, jęczmień zielony, łodyga pietruszki, malina liść, mięta liść, mniszek, papaja, pasternak, pestki dyni, pokrzywa, por, rdest ptasi ziele, rodzynki, szałwia ziele, topinambur, truskawka liść witaminy z grupy B burak, banan, dzika róża, fasola, groch, jęczmień zielony, marchew, mniszek, orzechy arachidowe, papaja, pasternak, płatki owsiane, pokrzywa, por, rodzynki, sorgo, szałwia ziele, topinambur, truskawka liść witamina PP burak, marchew, szałwia ziele witamina P hibiskus kwiat, gryka ziele, jabłko witamina H groch, marchew witamina K brzoza liść, dzika róża, marchew, pokrzywa Witamina D mniszek, pestki dyni Świnki morskie to delikatne zwierzątka, z bardzo delikatnym układem pokarmowym. Wszelkie nieprawidłowości w diecie dość szybko odbijają się na ich zdrowiu, dlatego należy bardzo uważać na to, co podajemy do jedzenia naszym pupilom. Lista pokarmów niewskazanych dla świnek wcale nie jest krótka. Ze względu na to, że świnki morskie są zwierzętami roślinożernymi, ich układ pokarmowy znacznie różni się od naszego. Często to, co neutralne czy wręcz zdrowe dla człowieka - dla świnki może być bardzo szkodliwe. Ich organizm nie jest przystosowany do trawienia białka zwierzęcego ani laktozy, więc nie powinny spożywać ani mięsa, ani przetworów mlecznych. Wszelkie warzywa i owoce powinny zawsze być podawane surowe, jedynie dokładnie umyte/obrane. Należy ograniczać cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grapefruity), ponieważ kwasy w nich zawarte mogą podrażniać kąciki pyszczka świnki. W żadnym wypadku nie karmimy świnek potrawami gotowanymi czy też smażonymi! Nie dajemy im słodyczy. Do picia wystarczy im czysta woda, nie podajemy żadnych kolorowych, ani tym bardziej gazowanych napojów. Do karmienia gotowymi karmami także trzeba podchodzić z rozwagą, ponieważ nie wszystkie produkty dostępne w sklepach zoologicznych i oznaczone jako te dla świnek są dla nich odpowiednie. Producenci zwierzęcej żywności wymyślają coraz to nowe produkty typu dropsy czy ciasteczka, w przedziwnych smakach, nie zawsze biorąc pod uwagę, czego naprawdę potrzebuje zwierzę. I tak w większości produktów przeznaczonych dla zwierząt znajdujemy masę barwników i dodatków, które dla świnek nie mają żadnego znaczenia, ale powodują, że karma wygląda atrakcyjnie i cieszy oko opiekuna. ![]() Wykaz najbardziej popularnych produktów, których świnki powinny unikać:- mleko i przetwory mleczne, czyli jogurty, serki, dropsy jogurtowe (nawet te dropsy, które można dostać w sklepie zoologicznym z przeznaczeniem dla gryzoni), ciastka na mleku itd.; wyjątkiem są probiotyki typu Lakcid czy Trilac mające w swoim składzie kwas mlekowy- ziemniaki, czyli gotowane, surowe, placki, racuchy; świnka nie trawi skrobi ziemniaczanej - przetwory pochodzenia zwierzęcego, czyli jajka (w tym ciastka i inne), mięso, mleko, ryby czy np. kolby bekonowe - fasolka, groch, kapusta - powodują wzdęcia (ziarno fasoli jest natomiast dla świnek niejadalne) - ostre warzywa, czyli chrzan (korzeń), cebula, czosnek, por, ostra papryka (chilli) - ostre zioła i przyprawy - chleb - szczególnie świeży, powoduje niewłaściwą fermentację w przewodzie pokarmowym - winogrona - są tuczące, ze względu na dużą zawartość cukru - awokado, kokos - tuczące, za dużo tłuszczu - kwiaty ozdobne (mogą być trujące) - smażone, gotowane pożywienie - soki owocowe, jedynie te bez cukru i niekonserwowane można podawać w małych ilościach - sałata lodowa, może być naszpikowana chemikaliami i zatruć świnkę - dżemy, galaretki i przetwory owocowe - grzyby - orzechy - za bardzo tuczące - masło orzechowe, ciasta, ciasteczka, wypieki - marynaty i peklowane warzywa, ogórki konserwowe, kiszone, kapary, kapusta kiszona - rabarbar, jest trujący - nasiona, świnka może się nimi zakrztusić - taro (niebezpieczne jest surowe i nieprzygotowane) - kawa, cola, napoje gazowane |
Zalecane podawanie: ćwiartka średniego pasternaka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień | Poprawia odporność, zmniejsza ciśnienie, poprawia krążenie, uspokaja, łagodzi wzdęcia. Ma działanie zasadotwórcze. Niskokaloryczny. |
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń