żywienie

Warzywa w diecie świnek morskich są składnikiem uzupełniającym, często traktowanym jako smakołyk. Nie powinno ich zabraknąć w codziennym menu, ponieważ są bogate w witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie wartościowe są te z dużą zawartością witaminy C. Niektóre z nich mogą być pomocne w leczeniu pewnych schorzeń.
Poniżej zestawienie typowych dostępnych na naszym rynku warzyw, z opisem i zalecanym dawkowaniem.

NAZWA OPIS DAWKOWANIE UWAGI

marchew
Bardzo popularne warzywo. Ok. 90% marchewki to woda, ok. 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany (4-10%; głównie sacharoza i glukoza), białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe kilka % stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C - 6mg w 100g, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.
Nie tylko korzeń marchwi ma dobroczynne działanie, warto także wykorzystywać liście. które z powodzeniem w diecie mogą zastąpić zawierające dużo wapnia liście pietruszki.
Beta-karoten występujący w marchwi:
-jest silnym antyoksydantem
-blokuje związki rakotwórcze,
-wpływa pozytywnie na układ odpornościowy,
-chroni wzrok,
-obniża poziom cholesterolu,
Zalecane podawanie: średnia marchewka dla dorosłej świnki
co drugi, trzeci dzień.
Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Poprawia trawienie. Wspomaga leczenie biegunki.

pietruszka
Bardzo popularne warzywo.Korzeń pietruszki jest bogaty w:olejki lotne (w tym około 20% mirystycyny, około 10% apiole oraz inne terpeny), flawonoidy, kumaryny, witaminy A, C i E oraz wysoki poziom żelaza. Zawiera również jod i miedź. Przy problemach trawiennych tak zwane bezpieczne warzywo. Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Poprawia trawienie. Olejki lotne łagodzą skurcze oraz wzdęcia. Wykazuje działania przeciwzapalne, regenerujące, antyoksydacyjne oraz moczopędne. Zwiększa odporność. Zalecane podawanie: średnia pietruszka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień Pomocna w leczeniu zapaleń i różnych chorób układu moczowego Nie dla świnek chorych na nerki. Z ciekawostek: powoduje skurcze macicy. Raczej niechętnie jedzona przez świnki.

seler
Bardzo popularne warzywo. Korzeń selera jest bogaty w: substancje mineralne, m.in. cukry, skrobie, białka, aminokwasy, mikroelementy (sód, potas, magnez, chlor, siarka, wapń, fosfor, żelazo). Ma też sporo witamin: A, B1, B2, B6, PP, E, C. Przy problemach trawiennych tak zwane bezpieczne warzywo. Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Poprawia trawienie. Pomaga przy wzdęciach. Lekko przeczyszcza. Wzmacnia układ nerwowy. Moczopędny i odtruwający. Wykazuje działania antyseptyczne i przeciwzapalne.
Zaleca się ostrożne stosowanie.
Zalecane podawanie: ćwiartka średniego selera dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień Zmniejsza ciśnienie, poprawia krążenie. Zalecane podawanie w trakcie terapii antygrzybicznej. Niskokaloryczny. Antywrzodowy. Zapobiega zatruciom pokarmowym. Chętnie jedzony przez świnki.

burak
Bardzo popularne warzywo. Korzeń buraka jest bogaty w: kwas foliowy oraz duże ilości wapnia, sodu, potasu, magnezu, fosforu. Ponadto zawiera mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fluor, karoteny, witaminy C, B1, B2, B6, PP i E, antocyjany betainę i błonnik. Przy problemach trawiennych tak zwane bezpieczne warzywo. Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Działa krwiotwórczo, oczyszcza krew, reguluje trawienie, wzmacnia nerki, wątrobę, śledzionę, pęcherz żółciowy, wytrąca z organizmu kwas moczowy. Wykazuje właściwości odkwaszające. Zalecane podawanie: ćwiartka średniego buraka co drugi, trzeci dzień Zalecane podawanie ciężarnym i karmiącym samiczkom. Pomocny w leczeniu anemii. Pobudza apetyt, przydatny dla niejadków i świnek anorektycznych. Chętnie jedzony przez świnki.

ogórek
Bardzo popularne warzywo. Wbrew pozorom ogórek jest bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan i miedź. Posiada śladowe ilości witamin C, B, A oraz PP. Reguluje procesy trawienne, ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach. Moczopędny - zawiera aż 98,8% wody! Zalecane podawanie: jako przysmak nawet codziennie po kilka plasterków Świetny przysmak przy oswajaniu świnek. „Nawadniacz" dla niepijących świnek. Uwielbiany przez świnki.

pomidor
Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory, tak jak wszystkie warzywa psiankowe mają swoich przeciwników. Z powodu niewielkich ilości trujących alkaloidów, które zawierają te warzywa, zarzuca się im przede wszystkim niekorzystny wpływ na gospodarkę wapniową organizmu. Pomidory są zasobne również w kwas chlorogenowy i kwas p-kumarynowy czyli związki hamujące powstawanie rakotwórczych nitrozamin. Działanie tych substancji zwalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.
Zawartość składników w 100g.

Zalecane podawanie: ćwiartka średniego pomidora dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień Nadmiar potasu, którego jest dużo w pomidorach, zaburza pracę nerek i serca. Szypułki i liście trujące dla świnek.

brokuły
Mniej popularne warzywo. Brokuły to znakomite źródło witaminy C, A, B i PP. Zawierają także błonnik, magnez, wapń, fosfor, selen i żelazo. A beta-karotenu mają więcej niż marchewka! Brokuły zapobiegają rakowi i wzmacniają system immunologiczny. Zalecane podawanie: kilka różyczek co tydzień Wzdymają - zbyt częste podawanie powoduje wzdęcia. Raczej chętnie jedzone przez świnki.

papryka
Popularne warzywo. Papryka jest bogata w witaminę C, beta-karoten oraz likopen (przeciwutleniacz). Zawiera też żelazo. Wpływa korzystnie na procesy trawienne. Posiada działanie wzmacniające. Zalecane podawanie: jeden bok papryki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień Warzywo najbogatsze w witaminę C - świetny zamiennik dla sztucznej witaminy w płynie. Czerwona chętnie jedzona przez świnki - inne kolory mniej chętnie jedzone.

kalafior
Popularne warzywo. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod karoteny, witaminy K, B1, B2, B6 i C oraz kwasy nikotynowy i pantotenowy. Może być wykorzystywany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających. Zalecane podawanie: kilka różyczek co tydzień Wzdyma - zbyt częste podawanie powoduje wzdęcia. Raczej chętnie jedzony przez świnki.

rzodkiewka
Popularne warzywo. Zawiera niewielkie ilości różnych witamin C, PP, B1, B2 oraz składniki mineralne wapń, sód, siarkę, żelazo, magnez, miedź, fosfor. Dobrze wpływa na ukrwienie organizmu. Wykorzystywana w leczeniu schorzeń reumatycznych oraz w diecie odchudzającej. Zapobiega niestrawności - leczy nadkwaśność żołądka. Likwiduje zgagę, przepłukuje nerki, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Zalecane podawanie: jedna rzodkiewka co drugi, trzeci dzień Ma lekko piekący smak, więc nie każdej śwince przypadnie do gustu. Zwiększa apetyt oraz poprawia pamięć. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

biała rzodkiew
Mniej popularne warzywo. Zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, witaminę B1, B2, PP i C, glikozydy gorczycowe, rafaninę i rafanozynę A. Ma działanie zasadotwórcze i moczopędne oraz reguluje przemianę materii. Podobne zastosowanie jak zwykła rzodkiewka. Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień Ma łagodniejszy smak niż jej krewniaczka rzodkiewka. Podobne wartości odżywcze co rzodkiewka. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

kalarepa
Mniej popularne warzywo. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelaz, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny; witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Znana jest jako środek, zawierający cholagogę, przyspieszający wydzielanie żółci i jej przepływ z woreczka żółciowego do jelita. Stosuje się ją w leczeniu nieregularnego stolca i zaparć. Zaleca się ją chorym na miażdżycę. Zalecane podawanie: ćwiartka średniej kalarepy dla dorosłej świnki co tydzień Nie dla chorych na kamienicę nerkową. Mało cholesterolu. Krewniaczka kapusty - uwaga wzdyma! Polecana na zaparcia. Chętnie jedzona przez świnki.

rzepa
Mało popularne warzywo. Zawiera substancje o właściwościach bakteriobójczych (m.in. zasady purynowe), witaminy PP, C i B oraz duże ilości potasu, wapnia, siarki i magnezu. Rzepa i jej czarna odmiana leczy niestrawności, schorzenia wątroby i woreczka żółciowego. Polecana również przy wzdęciach. Dawniej stosowano ją powszechnie w kuracjach leczących anemię. Nie wolno podawać przy: silnej niewydolności serca, nerek, nadkwaśności żołądka i nieżytu jelita cienkiego. Zalecane podawanie: jeden plaster średniej rzepy o 1-2 cm szerokości dla dorosłej świnki co tydzień. Polecana w czasie przeziębień - spora ilość witaminy C. Ma lekko piekący smak, więc nie każdej śwince zasmakuje. Bardzo stare warzywo, jedzone w okresie neolitu. Raczej niechętnie jedzona przez świnki.

dynia
Popularne warzywo. Zawiera białko, żelazo, wapń, cynk, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, karoten, kwasy nikotynowy i foliowy, witaminy B1, B2, B6, i C. Ma działanie lekko przeczyszczające, jest również podawana przy biegunkach, zasysa bowiem toksyny z jelit. Pestki dyni zwalczają pasożyty jelita. Łatwostrawna. Zalecane podawanie: kawałek plastra o objętości małego kubeczka co tydzień Pestki dyni tuczą, ale pomagają zabić pasożyty w jelitach. Reguluje wydzielanie hormonów i wit.D. Raczej niechętnie jedzona przez świnki.

cukinia
Popularne warzywo. Cukinia obfituje w prowitaminę A oraz ma witaminy C, B1, B2, PP, a także sole mineralne: potas, wapń, fosfor, sód i żelazo. Odkwasza organizm oraz sprzyja przemianie materii. Nie odkładają się w niej metale ciężkie. Zalecana przy chorobach wątroby i przewodu pokarmowego. Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień Z rodziny dyniowatych. Niskokaloryczna. Na płd nazywana kabaczkiem. Raczej niechętnie jedzona przez świnki.

kabaczek
Mało popularne warzywo. Zawiera wapń, potas, żelazo, magnez, karoten a z witamin: B1, B2, PP i C. Często mylony z cukinią. Posiada barwę od jasnozielonej do żółtej. Odkwasza organizm oraz wspomaga przemianę materii. Niskokaloryczny. Nie odkładają się nim metale ciężkie. Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień Z rodziny dyniowatych. Niskokaloryczny. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich jak cukinia. Raczej niechętnie jedzony przez świnki.

patison
Mało popularne warzywo. Zawiera wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i witaminy B1, B2, PP, C. Nie kumuluje metali ciężkich. Obniża ciśnienie krwi. Działa moczopędnie. Lekkostrawny. Niskokaloryczny. Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień Z rodziny dyniowatych. Lekkostrawny. Niskokaloryczny. Raczej niechętnie jedzony przez świnki.

bakłażan
Mało popularne warzywo. Zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Istnieje wiele odmian bakłażanów. Występują w barwach: żółtej, zielonej, pomarańczowej, niekiedy marmurkowej, ale najpopularniejsza jest ciemnofioletowa. Ma właściwości odtruwające, zalecany podczas diety po kuracji antybiotykowej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i dodatkowo wspomaga przemianę materii. Ma właściwości wykrztuśne, dobrze działa na układ kostny i moczowy. Sok zapobiega miażdżycy tętnic, zawałowi serca i jest pomocny w leczeniu dolegliwości wątrobowych. Zalecane podawanie: jeden plaster o szerokości 2-3 cm co drugi, trzeci dzień Powoduje gazy i wzdęcia - niezalecane dla ciężarnych, chorych na układ pokarmowy i nerki. Ciężkostrawny, ale i niskokaloryczny. Nie jest warzywem, a owocem - dokładnie jagodą. Raczej niechętnie jedzony przez świnki.

brukselka
Mniej popularne warzywo. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E, K, sole mineralne: sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor, kwasy: foliowy i pantotenowy oraz biotynę. Zalecana dla ciężarnych. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Niskokaloryczna. Jako kapusta wzdyma. Zalecane podawanie: jedna główka co tydzień Wzdyma. Zalecana dla ciężarnych. Utrudnia przyswajanie jodu. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

pasternak
Niesłusznie zapomniane, bardzo cenne warzywo. Często sprzedawane jako pietruszka - korzeń jest bardzo podobny z wyglądu, nieco większy, ma łagodniejszy smak i zapach (pietruszka jest lekko ostra, pasternak słodkawy). Zawiera furokumaryny i inne związki kumarynowe (znacznie więcej niż seler), bioflawonoidy, dość dużo potasu przy stosunkowo niedużej ilości sodu, magnez, wapń, fosfor, żelazo. Jest bogatym żródłem witaminy C, zawiera też witaminę A, PP, E oraz witaminy B2, B6 i B9 (kwas foliowy). Działa immunostymulująco, moczopędnie, uspokajająco, obniża ciśnienie, ma lekkie działanie przeciwbólowe i łagodzące wzdęcia.
Owoce, ze względu na sporą zawartość cukrów, w diecie świnek morskich raczej powinny być traktowane jako smakołyk. Są jednak bogate w witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, więc warto włączyć je w niewielkich ilościach do codziennego menu. Niektóre z nich mogą być pomocne w leczeniu niektórych schorzeń.
Poniżej zestawienie typowych dostępnych na naszym rynku owoców, z opisem i zalecanym dawkowaniem.

NAZWA OPIS DAWKOWANIE UWAGI

jabłko
Bardzo popularny owoc. Jabłka zawierają ok. 85 % wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry (13,5%), w tym proste: glukozę i fruktozę; błonnik, substancje pektynowe; witaminy: C (4,6mg - 100g), A, B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy,E, K, oraz składniki mineralne: głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. Najwięcej witaminy C w jabłku znajduje się tuż pod skórką, dlatego powinno się podawać jabłka nieobrane. Smak jabłek jest kwaskowaty, mimo tego mają one zdolność odkwaszania organizmu, gdyż zawierają wiele zasadowych soli mineralnych. Zalecane podawanie: ćwiartka jabłka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Dodatkowo, wbrew obiegowej opinii, zdrowe są pestki jabłek. Te owoce w diecie działają moczopędnie, oraz poprawiają pracę wątroby, dzięki zawartości potasu wzmacniają napięcie mięśni (w tym mięśnia sercowego), wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów, magnez ma działanie anty zawałowe, krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci, żelazo, jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu.

gruszka
Bardzo popularny owoc. Gruszki zawierają kwasy owocowe, błonnik, pektynę, węglowodany, małe ilości witamin ( A, B1, B2, B6, C i PP) oraz składników mineralnych (potasu, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo). Ale są bogate w bor i jod, które rzadko występują. Gruszki pobudzają trawienie i perystaltykę jelit, mają działanie moczopędne (zawierają potas i arbutynę), działają uspokajająco na system nerwowy, regulują czynności gruczołów dokrewnych, normalizują ciśnienie i działają wzmacniająco na cały organizm. Zalecane podawanie: ćwiartka gruszki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Należy unikać pestek, blaszek i ogonków. Jadalny owoc, liście i łodygi. Przeciwdziała zaparciom. Zaleca się chorym na zapalenie dróg moczowych, kamicy nerkowej, przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Nie podawać chorym na jelita i drogi żółciowe. Chętnie jedzona przez świnki.

śliwka
Bardzo popularny owoc. Śliwki zawierają wiele węglowodanów (sacharoza, fruktoza, galaktoza), kwasy organiczne, pektynę, błonnik, duże ilości witaminy P, karotenu i witamin z grupy B oraz składniki mineralne (sporo żelaza). Dzięki sporej ilości pektyn są sycące, ale małokaloryczne. Suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, działają pobudzająco na ruchy perystaltyczne jelit - zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom.
Zaleca się ostrożne stosowanie.
Zalecane podawanie: jedna śliwka bez pestki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc. Liście i łodygi też, ale posiadają w swoim składzie związki cyjanku i należy uważać. Niektórzy odradzają podawanie. Suszone śliwki przeczyszczają, zapobiegają zaparciom i zatruciom. Usuwają cholesterol. Zalecane przy anemii, miażdżycy, nadciśnieniu i dolegliwościach pęcherzyka żółciowego. Chętnie jedzone przez świnki.

truskawka
Bardzo popularny owoc. Truskawki zawierają błonnik, sporo witamin: C, B1, B2, B3 i A oraz sporo minerałów: wapń, fosfor, magnez, żelazo i mangan. Zawarty w nich kwas eleagonowy chroni nas przed nowotworami. Mają aż 90% wody. Zawierają łatwo przyswajalne cukry. Truskawka ma działanie wzmacniające, ściągające, przeciwbiegunkowe, krwiotwórcze, moczopędne i wzmacniające. Reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie. Zalecane podawanie: jedna truskawka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście jak i szypułki. Odkwaszają organizm. Są alkalizujące i moczopędne - zalecane przy reumatyzmie i artretyzmie. Zalecany chorym na wątrobę i nerki. Przeciwdziała biegunkom. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

poziomka
Mniej popularny owoc. Owoce poziomki zawierają łatwo przyswajalne przez organizm cukry, sole żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Zawierają również sporo witaminy C, trochę witaminy B i P oraz śladowe ilości K. Suszone poziomki mogą być wykorzystywane jako środek zapobiegawczy przy nadciśnieniu, miażdżycy naczyń, przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Zalecane podawanie: kilka sztuk dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, szypułki. Poprawia przemianę materii. Łagodzi skutki chorób serca, nerek czy chorób krążenia. Główne liście znajdują zastosowanie w leczeniu. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

czereśnia
Bardzo popularny owoc. Czereśnie zawierają około 80% wody, przyswajalnych węglowodanów, składników mineralnych: potas, fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź i jod. Jest ponadto bogata w witaminy C, A, PP i z grupy B (B1, B2, B5, B6 i B12). Czereśnie oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają rozkładanie kamieni żółciowych i moczowych. Mają działanie moczopędne i przeczyszczające. Regulują pracę żołądka i wątroby. Leczą reumatyzm i artretyzm. Zalecane podawanie: jedna czereśnia bez pestki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc. Liście i łodygi też, ale posiadają w swoim składzie związki cyjanku i należy uważać. Niektórzy odradzają podawanie. Niskokaloryczna. Zalecana reumatykom, nerkowcom czy nawet sercowcom. Posiada odtruwające właściwości. Likwidują zaparcia. Chętnie jedzona przez świnki.

wiśnia
Mniej popularny owoc. Wiśnie zawierają takie składniki mineralne jak fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamy A, B1, B2, C i PP. Wiśnie ułatwiają wiązanie i wydalanie z organizmu toksyn, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Poprawiają apetyt, regulują trawienie. Zalecane podawanie: jedna wiśnia bez pestki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc. Liście i łodygi też, ale posiadają w swoim składzie związki cyjanku i należy uważać. Niektórzy odradzają podawanie. Obniża cholesterol. Reguluje trawienie. Owoce niechętnie jedzone przez świnki, liście owszem.

malina
Bardzo popularny owoc. Malina zawiera błonnik, kwas jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, witaminy A, C, PP, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, miedź i fosfor. Malina ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe. Owoce stosowane są w chorobach przeziębieniowych: grypa, angina. Maliny używane są też przy leczeniu miażdżycy tętnic i nadciśnieniu. Zalecane podawanie: kilka malin dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi. Lekarstwo przy przeziębieniach. Leczy miażdżycę i nadciśnienie. Liście również posiadają wiele leczniczych właściwości. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

jeżyna
Mało popularny owoc. Jeżyna zawiera min. cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Owoce jeżyny zawierają antocyjany i garbniki, które mają działanie bakteriobójcze i własności antybiotyczne. Regulują przemianę materii, działają wykrztuśnie oraz moczopędnie. Sok działa przeciwgorączkowo. Herbatki z owoców i liści mają działanie wzmacniające organizm, działają uspokajająco oraz moczopędnie. Zalecane podawanie: kilka jeżyn dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi. Posiadają właściwości uspokajające. Duże ilości wapnia zapobiegają osteoporozie. Dobre przy przeziębieniach. Owoce raczej niechętnie jedzone przez świnki, ale liście owszem.

porzeczka

Popularny owoc. Porzeczki zawierają cukry, pektyny, duże ilości witaminy C i PP oraz witaminy B1, B2, B6, E. Dodatkowo karoten, a ze składników mineralnych dużo wapnia, potasu, fosforu oraz trochę sodu i żelaza. Mają właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Leczy się nimi schorzenia dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit. Korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu. Czarna porzeczka działa regenerująco na naczynia włosowate, konsekwentnie stosowana zapobiega przeziębieniom, reumatyzmowi i zawałom. Natomiast sok zrobiony z czerwonej porzeczki wpływa pobudzająco na apetyt i trawienie oraz orzeźwia przy gorączce. Zalecane podawanie: 2-3 małe kiście dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi. Czarna porzeczka redukuje niektóre dolegliwości związane z ciążą, pozytywnie wpływa na laktację matek karmiących. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C i wapń. Zapobiega zaparciom, przeziębieniom, reumatyzmowi i zawałom. Leczy schorzenia dróg moczowych, pęcherza, nieżyty żołądka i jelit. Zależnie od odmiany chętnie/ niechętnie jedzona przez świnki.

agrest
Mało popularny owoc. Agrest zawiera witaminy A, B1, B2, B6 i C oraz składniki mineralne potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Agrest działa moczopędnie, oczyszczająco, pobudzająco na apetyt. Wzmaga ruch jelit, działa żółciopędnie, przeciwbólowo. Ma właściwości odchudzające. Suszone owoce agrestu mają działanie przeczyszczające. Agrest zaleca się jeść na surowo przy zaparciach oraz przy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Zalecane podawanie: 2-3 agresty dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, nie wiadomo co z liśćmi i łodygami. Wpływa korzystnie na wzrost zębów i kości - duże ilości wapnia i magnezu. Wspomaga trawienie - pobudza ruch jelit. Ma właściwości odchudzające. Niedojrzały jest trujący. Raczej niechętnie jedzony przez świnki.

jagoda
Popularny owoc. Jagody zawierają kwasy garbnikowe, cukry, kwasy owocowe, glikozydy, anthocianosidy, witaminy B1, B2, B6, C, trochę E oraz składniki mineralne potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Jagody wzmacniają wzrok, poprawiają krążenie, regulują pracę układu pokarmowego. Suszone jagody oraz sok przeciwdziałają rozwolnieniom, świeże natomiast mają działanie przeczyszczające. Liście polecane są w stanach przedcukrzycowych. Zalecane podawanie: kilka sztuk jagód dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście. Anthocianodisy leczą żylaki, hemoroidy, wzmacniają słabe naczynia krwionośne. Przeciwbiegunkowe. Suszone owoce działają przeciwbakteryjnie. Liście dobre dla cukrzyków. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

borówka
Popularny owoc. Borówki zawierają witaminy A, B1, B2, B3; kwas elagowy, kwas foliowy, błonnik, składniki mineralne potas, wapń, fosfor, żelazo i sód. Ale najbardziej są znane ze związków antyoksydacyjnych. Borówki zmniejszają zagrożenie arteriosklerozą i chorobami serca. Obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL, zwiększają zaś zawartość korzystnego dla zdrowia HDL. Wzmacniają wzrok. Zalecane podawanie: kilka sztuk borówek dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście. Obniża zły cholesterol, a zwiększa ten dobry. Wzmacnia wzrok. Antyoksydacyjne związki profilaktycznie zapobiegają nowotworom. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

żurawina
Mało popularny owoc. Żurawina zawiera witaminy A i C, B1, B2, B6; kwasy organiczne, sole mineralne. Żurawina wzmacnia organizm. Sok zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę. Ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki. Zalecane podawanie: kilka sztuk żurawin dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście. Zalecana herbatka. Pomaga w infekcjach dróg moczowych. Wzmacnia odporność. Jest przeciwzapalna i przeciwgorączkowa. Niechętnie jedzona przez świnki - kwaśna od witaminy C.

mirabelka
Mało popularny owoc. Mirabelka zawiera witaminy z grupy B, witaminy E i C a także sporo jodu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Dodatkowo sporą ilość pektyny i beta-karotenu. Mirabelki zawierają dużo beta-karotenu i dzięki temu chronią organizm przed starzeniem się, korzystnie wpływają na układ nerwowy. Zalecane podawanie: jedna mirabelka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi. Chronią przed starzeniem się organizmu. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

morela
Mało popularny owoc. Morela zawiera sporo witaminy A oraz witaminy B1, B2, C oraz duże ilości potasu, wapnia i magnezu. Morele są dobre na kłopoty ze wzrokiem, ogólne zmęczenie, anemię, w okresie rekonwalescencji. Przeciwdziałają bezsenności, obniżają ciśnienie krwi. W nadkwaśności i zgadze pomogą owoce suszone. Zalecane podawanie: pół średniej moreli dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi. Morele pomogą w niedokrwistości oraz w diecie przy chorobach sercowo-naczyniowych. Wskazane dla rekonwalescentów i osób ze schorzeniami wątroby. Raczej chętnie jedzona przez świnki.

brzoskwinia
Popularny owoc. Brzoskwinie zawierają węglowodany, związki magnezu, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Polecana w dietach odchudzających. Z uwagi na działanie zasadotwórcze i moczopędne, stosowane przy chorobach reumatycznych i schorzeniach układu moczowego. Działa uspokajająco. Przeciwdziała osteoporozie. Pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego, co aktywuje procesy trawienne. Zalecane podawanie: ćwiartka brzoskwini dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi/kora. Pomaga w odchudzaniu - niskokaloryczna. Oczyszcza z toksyn. Zalecana przy reumatyzmie i chorobach układu moczowego. Pomaga przy zaparciach - reguluje trawienie. Chętnie jedzona przez świnki.

nektarynka
Popularny owoc. Nektarynka zawiera dużo beta-karotenu, potasu, fosforu, wapna i witaminy C. Sporo magnezu oraz błonnika. Nektarynka pomaga nerkom filtrować i oczyszczać płyny z organizmu - polecana przy niewydolności nerek. Ma właściwości przeczyszczające. Działa uspokajająco. Chroni skórę, błonę śluzową, oczy i serce przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia system odpornościowy. Pobudza apetyt. Pomaga przy nadciśnieniu tętniczym. Wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Zalecane podawanie: ćwiartka nektarynki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc, liście, łodygi. Pomaga w odchudzaniu - niskokaloryczna. Posiada działanie antystresowe. Polecana przy niewydolności nerek. Wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Chętnie jedzona przez świnki.

arbuz
Popularny owoc. Arbuz składa się głównie z wody 92%, zawiera spore ilości witaminy C, beta-karotenu oraz składniki mineralne żelazo i potas. Arbuz obniża ciśnienie tętnicze krwi, a to pomaga sercu. Polecany dla otyłych i cukrzyków. Ma działanie moczopędne. Wpływa korzystnie na błonę śluzową. Zawiera związek likopen pomagający w chorobach nowotworowych. Zalecane podawanie: mała ćwiartka arbuza dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ, skóra. Pomaga w odchudzaniu - składa się głównie z wody. Lekkostrawny. Zalecany dla chorych z nerkami - moczopędny. Zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Chętnie jedzony przez świnki.

melon
Popularny owoc. Melon składa się głównie z wody 90%, zawiera sporo cukrów prostych, witaminy C, B1, B2, A; sole mineralne (zwłaszcza potas), kwasy organiczne, karotenoidy, niewielkie ilości białka i tłuszczów roślinnych. Melon wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Owoce są lekkostrawne, wpływają korzystnie na układ trawienny, działają lekko przeczyszczająco i moczopędnie. Zalecane podawanie: mała ćwiartka melona dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ, skóra. Niskokaloryczny - pomaga w odchudzaniu. Lekkostrawny. Przeciwzakrzepowy. Moczopędny. Lekko przeczyszczający. Chętnie jedzony przez świnki.

banan
Bardzo popularny owoc. Banan zwiera węglowodany, sporo cukrów prostych błonnik, witaminy B1, B2, C, niacynę; sole mineralne fosfor, sód, wapń, żelazo i beta-karoten. Banan chroni przed chorobami serca obniżając poziom cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia mięśnie. Banan jest wysokokaloryczny, ale z uwagi na jego składniki odżywcze jest zalecany przy dietach odchudzających. Jest łatwo przyswajalny. Regeneruje i wzmacnia śluzówkę żołądka. Zalecane podawanie: plaster szerokości 2-3 cm dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ. Kaloryczny. Odżywczy. Reguluje ciśnienie krwi. Nie dla chorych na cukrzycę i z nadwagą. Łatwo przyswajalny. Raczej chętnie jedzony przez świnki.

ananas
Popularny owoc. Ananas zawiera witaminy C, A, B, PP, błonnik, cukry proste, wapń i żelazo. Nie jest zbyt bogaty w składniki odżywcze, ale zawiera bardzo cenny enzym - bromelinę. Wzmaga trawienie białka. Pomaga w rozpuszczaniu skrzepów krwi i w leczeniu choroby wieńcowej serca. Działa jak antybiotyk - zapobiega infekcjom. Pomaga w odchudzaniu. Zalecane podawanie: niewielka cząstka z ukrojonego plastra dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ. Pomaga w odchudzaniu. Rozpuszcza skrzepy krwi. Ma właściwości antybiotykowe. Chętnie jedzony przez świnki.

mango
Mało popularny owoc. Mango zawiera cukry (głównie sacharozę), karoteny, kwas cytrynowy i dużo witaminy C, witaminy A, PP, E, z grupy B, a także magnez, potas, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol, należący do związków triterpenowych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Posiada właściwości utleniające, przeciwnowotworowe. Wzmaga produkcję czerwonych krwinek oraz pomaga w trawieniu. Zalecane podawanie: niewielka cząstka z ukrojonego plastra dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ. Pomaga w produkcji czerwonych krwinek. Zwalcza nowotwory. Ułatwia trawienie. Raczej chętnie jedzony przez świnki.

persymona
Mało popularny owoc. Persymona, inaczej sharon lub kaki, zawiera karoteny, wapń, żelazo, witaminy A i C, beta-karoten, błonnik. Działa przeczyszczająco, utleniająco. Jest lekkostrawna i delikatnie działa na żołądek. Dlatego zaleca się ją podawać wrażliwym na żołądek. Zalecane podawanie: niewielki kawałek z ukrojonej cząstki dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ. Polecane dla wrażliwych żołądków. Działa przeczyszczająco. Lekkostrawna. Chętnie jedzona przez świnki.

kiwi
Popularny owoc. Kiwi zawiera duże ilości witaminy C, witaminę A i E, karotenoidy, potas, wapno, żelazo, fosfor, magnez, kwas foliowy i błonnik. Wzmacnia układ immunologiczny oraz przyspiesza gojenie ran. Reguluje ciśnienie krwi. Zmniejsza cholesterol. Świetnie nadaje się przy przeziębieniach. Zalecane podawanie: pół kiwi dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ. Z powodzeniem może zastąpić sztuczne kropelki witaminy C. Pomaga w przeziębieniach. Reguluje ciśnienie krwi. Raczej chętnie jedzony przez świnki.

pomelo
Mało popularny owoc. Pomelo zawiera dużo witaminy C. Skład ma zbliżony do swoich kuzynów cytrusów. Pomocny przy przeziębieniach. Korzystnie wpływa na trawienie. Obniża cholesterol. Zalecane podawanie: 1/3 cząstki pomelo dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień. Jadalny owoc - miąższ. Wspomaga odchudzanie. Pomaga przy przeziębieniach. Największy z rodziny cytrusów. Chętnie jedzony przez świnki.

Zioła są istotną częścią diety świnki morskiej, przypisuje się im właściwości wzmacniające serce i system krążenia, poprawiające trawienie oraz metabolizm. Mają także działanie antybakteryjne. Warto nadmienić, iż są one źródłem doskonałej jakości błonnika, tak ważnego w procesie trawienia. Większość mieszanek pokarmowych dla gryzoni zawiera zioła takie jak tymianek pospolity, szałwia, rumianek pospolity, mlecz, koniczyna czerwona, ziele kopytnika, lucerna, mniszek lekarski, pokrzywa, babka lancetowata, mięta, melisa. Około 80% surowców zielarskich pochodzi z upraw polowych, pozostałe 20% to naturalne stanowiska. Zioła przed podaniem powinny być dobrze wysuszone.
Stosowanie ziół w żywieniu świnek wynika nie tylko z preferencji smakowych, ale również z ich leczniczego wpływu na organizmy tych zwierzątek. Znajomość składu chemicznego i działania poszczególnych substancji umożliwi racjonalne stosowanie ziół.



Wykaz ziół i ich właściwości:


Babka lancetowata - liść
Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe. Może być stosowana przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Pomocna w zapaleniach oskrzeli, zatok - rozrzedza śluz. Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. W ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim liście babki lancetowatej, które zbiera się od maja do września. Zawierają one np. glikozydy, ksantofil, śluzy, karotenoidy, krzemionkę oraz dość dużą ilość witaminy C.

Cykoria
Korzeń cykorii łagodnie pobudza wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów, a także zwiększa łaknienie.

Chmiel
Chmiel ma właściwości uspokajające, bakteriostatyczne i moczopędne. Usprawnia trawienie i pobudza apetyt.

Bławatek
Bławatek stosowany jest przy zaburzeniach żołądkowych. Działa też moczopędnie i przeciwzapalnie. Reguluje trawienie.

Liść leszczyny
Liście leszczyny wykazują działanie uspokajające, moczopędne oraz wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: flawonoidy, kwas chlorogenowy.

Liść brzozy
Liście brzozy mają działanie moczopędne i bakteriobójcze. Wraz z moczem z organizmu usuwane są produkty przemiany materii. Spożywanie liści brzozy dezynfekuje drogi moczowe. Liście brzozy są polecane przy leczeniu chorób wątroby spowodowanych stosowaniem silnych środków chemicznych.

Liść czarnej porzeczki
Liść czarnej porzeczki wykazuje działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe. Wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Hamuje także rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym. Zawiera: garbniki, olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne (związki boru, magnez).

Dzika róża
Działa lekko przeciwskurczowo i moczopędnie. Uzupełnia niedobory witaminy C. Może być stosowana w chorobie przeziębieniowej, w nadmiernej kruchości ścian naczyń włosowatych, w kamicy nerkowej i żółciowej. Ten owocowy przysmak jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Pomaga przy zaburzeniach trawienia, bólach brzucha i przeziębieniach. Ponad to wykazuje działanie: wzmacniające, moczopędne, przeciwwirusowe i rozkurczowe. Podnosi ogólną odporność organizmu Zawiera: witaminę C, B1, B2, E, K i prowitaminę A, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne (żelazo).

Dziurawiec
Ziele dziurawca wspomaga przemianę materii, łagodzi wzdęcia, poprawia apetyt. Działa również przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, bakteriobójczo. Może być stosowane przy biegunce, nieżytach żołądka i jelit. Zawiera: czerwony barwnik hyperycynę, pseuohypericynę, flawonoidy (rutyna, kwercytyna), hiperozyt, bakteriobójcze garbniki, witaminy A i C oraz olejek eteryczny.

Ziele gryki
Ziele gryki wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki dużej zawartość witaminy P. Doskonałe jako pokarm uzupełniający. Zawiera: rutynę(witaminę P), kwertycynę, hiperozyd, kwasy organiczne.

Kwiat hibiskusa
Kwiat hibiskusa wykazuje działanie wzmacniające układ odpornościowy organizmu. Zawiera dużą dawkę witaminy C.

Jęczmień zielony
Jęczmień zielony jest bogaty w wapń, żelazo, wszystkie podstawowe aminokwasy, witaminę C, flawonoidy, witaminę B12 oraz wiele składników mineralnych i enzymów. Wspomaga pracę żołądka oraz przeciwdziała stanom zapalnym.

Koper włoski
Koper włoski ma właściwości wiatropędne. Działa też przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego.

Ziele jasnoty
Ziele Jasnoty usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz wykazuje działanie przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera: flawonoidy, olejki eteryczne, substancje śluzowe, garbniki, saponiny.

Ziele jeżówki
Najważniejszą właściwością jeżówki jest aktywność immunostymulująca, czyli podnosząca odporność organizmu. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera: flawonoidy, polisacharydy i poliacetyleny.

Liść jeżyny
Chętnie zjadane przez wszystkie króliki i gryzonie liście jeżyny stosuje się również przy przeziębieniach biegunkach oraz wzdęciach. Działają między innymi moczopędnie, napotnie i wykrztuśnie. Zawiera: 8% garbników skondensowanych i hydrolizujących.
Kocanka
Substancje czynne zawarte w kocankach zmniejszają napięcie mięśni gładkich jelit, pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych. Ponadto surowiec wzmaga czynność żółciotwórczą wątroby. Stosowane są one w niewydolności wątroby przy niedostatecznym wytwarzaniu żółci. W jelitach pobudza trawienie i resorbcję składników pokarmowych.

Krwawnik
Ziele krwawnika stosowane jest przy zaburzeniach trawienia, wzdęciach, braku łaknienia. Działa również przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Zawiera: związki azulenowe, cholinę, flawonoidy, garbniki, gorzki glikozyd oraz sole mineralne zwłaszcza cynku i magnezu.

Siemię lniane
Len wykazuje działanie osłaniające na przewód pokarmowy. Jest używany przy nieżycie żołądka i jelit, pęcherza i dróg moczowych oraz przy zaparciach.

Płatki róży
Płatki róż działają przeciwutleniająco, wzmacniająco, witaminizująco. Są stosowane w chorobach zakaźnych, zaburzeniach krążenia i przemiany materii.

Liść Leszczyny
Liście leszczyny wykazują działanie uspokajające, moczopędne oraz wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: flawonoidy, kwas chlorogenowy.

Łodyga pietruszki
To prawdziwa skarbnica wit. C. Pietruszka reguluje funkcjonowanie układu moczowego, ułatwia trawienie, działa rozkurczowo oraz zapobiega zakażeniom. Uwaga: z powodu dużej zawartości wapnia - podawać małe ilości. Zawiera: prowitaminę A, chlorofil, minerały - żelazo, jod.

Nagietek
Nagietek wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacnia także odporność.

Rutwica
Rutwica wykazuje właściwości moczopędne i napotne. Obniża również poziom cukru we krwi.

Macierzanka
wykazuje działanie dezynfekujące, rozkurczowe, pobudza trawienie, znosi wzdęcia oraz ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, związki gorzkie, kwasy organiczne, sole mineralne.

Liść Maliny
wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Liść maliny stosuje się także przy biegunkach, nieżycie żołądka, jelit i wzdęciach. Zawiera: witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy, żywice.

Melisa
Melisa wykazuje działanie uspokajające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, pobudza trawienie, zmniejsza wzdęcia oraz działa rozkurczowo. Zawiera: olejki eteryczne, garbniki, gorycze, śluz, fenolokwasy, związki triterpenowe.

Mięta
Działa rozkurczowo i dezynfekująco, pobudza łaknienie. Mięta należy do ziół wszechstronnie działających. Związki czynne w niej zawarte pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie pokarmów. Zwiększa łaknienie, znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, usuwa wzdęcia brzucha. Związki czynne mięty mają własności zabijania bakterii w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych. Mięta zwiększa ilość wydalanego moczu, ma działanie uspokajające i nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy, fenolokwasy i gorycze, witaminę C, A.

Płatki słonecznika
Płatki słonecznika wpływają regulująco na czynność przewodu pokarmowego, ułatwiają trawienie.

Pszenica zielona
Bardzo bogata odżywczo, zawiera bezcenny zestaw witamin, składników mineralnych oraz pierwiastków śladowych. Podnosi m.in. poziom czerwonych krwinek.

Rumianek
Rumianek stosuje się jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, ma też działanie przeciwalergiczne.

Mniszek
Oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, ułatwia trawienie oraz wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne. Zawiera m.in.: inulinę, garbniki, olejek eteryczny, śluz, pektyny, witaminy A, B, C, D, kwas krzemowy.

Podbiał
Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz rozkurczowe. Zawiera: śluz o charakterze kwaśnym (około 8%), garbniki, flawonoidy, gorycze, sterole i alkaloidy z grupy pirolizydyny.

Pokrzywa
Posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Wykazuje działanie moczopędne oraz oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Zawiera: witaminy C, K, B, kwas pantotenowy, flawonoidy, olejek eteryczny, histaminę, acetylocholinę, kwas krzemowy i mrówkowy, fitoncydy, sole mineralne (żelazo, magnez, wapń, mangan, krzem).

Rumianek rzymski
Koszyczki kwiatowe rumianku rzymskiego zawierają olejek eteryczny, glikozydy flawonowe, cukier i sole mineralne. W przeciwieństwie do rumianku pospolitego zawiera mniejszą ilość azulenu. Rumianek rzymski charakteryzuje się: działaniem wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwzapalnym, poprawia pracę jelit, znosi wzdęcia brzucha, zwiększa wydzielanie kwasy żołądkowego, działa przeciwbólowo.

Rdest ptasi
Poprawia przemianę materii, wykazuje działanie oczyszczające, moczopędne i przeciwzapalne. Zawiera: flawonoidy, olejek eteryczny, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne, witaminę C, krzemionkę.

Owies zielony
Zebrane w początkowej fazie wzrostu pełne witamin i minerałów zdrowy, naturalny pokarm bogaty w błonnik. Zawiera duże ilości węglowodanów, sole mineralne - krzemionkę. Wpływa między innymi dodatnio na przemianę materii.

Szałwia
posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi.Wykazuje działanie przeciwzapalne, dezynfekujące, ułatwia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Zawiera: olejek eteryczny, garbniki, pirokatechiny, flawonoidy, fenolokwasy, goryczki, prowitaminę A, witaminy: C, B, PP, sole mineralne.

Topinambur
Wartości odżywcze bulw topinamburu są godne polecenia, zwłaszcza chorym na cukrzycę, zawierają, bowiem nie skrobię, lecz aż 18% inuliny, przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków. Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinamburu są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu Zawiera: witaminę C , B, potas, cynk, fosfor, żelazo, krzemionkę, fruktozę, pektyny i błonnik.

Liść truskawki
Liść truskawki wykazuje działanie wzmacniające, przeciwbiegunkowe, pobudza łaknienie, dezynfekuje drogi moczowe. Pomaga w zaburzeniach przemiany materii, stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Zawiera: wit. C, B2, B1, B3.

Ziele wiązówki
Gwarantuje właściwą pracę przewodu pokarmowego. Zawiera: glikozydy, flawonoidy, garbniki, olejek eteryczny, kwasy organiczne.

Pasternak
Pasternak zawiera dużo soli mineralnych, witaminę C i B. Wykazuje właściwości lecznicze: przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i uspokajająco.



Podział ziół ze względu na działanie:


- wspomagające przemianę materii: Babka lancetowata; Dziurawiec; Łodyga pietruszki; Rdest ptasi; Topinambur, owies zielony, płatki róży

- uspokajające: Melisa, Mięta, chmiel, jęczmień, liść leszczyny

- przeciwbiegunkowe: Babka lancetowata; Liść czarnej porzeczki; Dziurawiec; Ziele jeżówki; Liść jeżyny; Liść Maliny; Liść truskawki

- przeciwzapalne: Babka lancetowata; Dziurawiec; Ziele jasnoty; Ziele jeżówki; Krwawnik; Liść Maliny; Mniszek; Podbiał; Rdest ptasi; Szałwia, bławatek, jarzębina, jęczmień zielony, łodyga pietruszki, nagietek, rumianek, rumianek rzymski

- rozkurczowe: Babka lancetowata; Dziurawiec; Krwawnik; Łodyga pietruszki; Melisa, Mięta; Podbiał, kocanka, koper włoski, łodyga pietruszki, rumianek, rumianek rzymski

- bakteriobójcze: Liść brzozy; Liść czarnej porzeczki; Dziurawiec; Ziele jasnoty; Ziele jeżówki; Liść Maliny; Melisa; Mięta;Podbiał; Szałwia; Liść truskawki; chmiel, nagietek, Mięta

- przeciwwirusowe: Dzika róża; Dziurawiec; Melisa

- oczyszczające organizm z toksyn - moczopędne: Liść brzozy; Liść czarnej porzeczki; Dzika róża; Ziele jasnoty; Liść jeżyny, Liść Leszczyny; Łodyga pietruszki; Mniszek; Pokrzywa; Rdest ptasi; Topinambur, bławatek, chmiel, jarzębina, liść leszczyny, rutwica, ślaz, mięta

- poprawiające odporność organizmu: Dzika róża; Kwiat hibiskusa; Ziele jeżówki; Liść jeżyny; Łodyga pietruszki; Topinambur; Liść truskawki, burak, nagietek, płatki róży

- stosowany przy kamienicy nerkowej i żółciowej: Dzika róża

- wzmacnia naczynia włosowate i krwionośne: Dzika róża; Ziele gryki

- łagodzi wzdęcia: Dziurawiec; Liść jeżyny, Krwawnik, Macierzanka; Liść Maliny, Melisa, siemię lniane, rumianek, rumianek rzymski, mięta

- wzmaga łaknienie - apetyt: Dziurawiec; Krwawnik, Łodyga pietruszki, Macierzanka; Melisa; Mięta; Mniszek; Szałwia; Liść truskawki, chmiel, cykoria

- stosowane przy nieżytach jelit i żołądka: Dziurawiec; Łodyga pietruszki; Macierzanka; Liść Maliny; Szałwia, kocanka, siemię lniane

- ułatwia oczyszczenie dróg oddechowych: Macierzanka, koper włoski, ślaz

- obniża poziom cukru we krwi: Pokrzywa, Szałwia; Topinambur, rutwica

- reguluje, wspomaga trawienie: bławatek, chmiel, cykoria, jęczmień zielony, kocanka, koper włoski, łodyga pietruszki, płatki słonecznika, rumianek rzymski, mięta

- stosowane przy nieżycie dróg moczowych i pęcherza: siemię lniane

- osłaniające: siemię lniane, babka lancetowata, ślaz

- podnosi poziom czerwonych krwinek: pszenica zielona

- przeciwbólowe: rumianek rzymski

wszystkie te zioła znajdują się w ofercie firmy Herbal Farm, firma ta jest także źródłem powyższych informacji.
strona www Herbal Farm




Zawartość pierwiastków i witamin:


wapń jęczmień zielony, łodyga pietruszki, marchew, pokrzywa, rodzynki

magnez czarna porzeczka liść, krwawnik ziele, płatki owsiane, płatki pszenicy, pokrzywa

żelazo jęczmień zielony, łodyga pietruszki, marchew, płatki owsiane, pokrzywa

jod łodyga pietruszki

cynk krwawnik ziele, orzechy arachidowe, płatki owsiane, topinambur

krzem mniszek, owies zielony, pokrzywa, rdest ptasi ziele, topinambur, skrzyp polny

fosfor marchew, orzechy arachidowe, płatki pszenicy, topinambur

miedź marchew

mangan pokrzywa

potas banan, topinambur

bor czarna porzeczka liść, rodzynki

(beta) karoten marchew, papaja, pestki dyni

prowitamina A dzika róża. dziurawiec ziele, jarzębina, łodyga pietruszki, mięta liść, mniszek, papaja, rodzynki

witamina E dzika róża, marchew, orzechy arachidowe, płatki owsiane, rodzynki

witamina C ananas, brzoza liść, burak, banan, dzika róża, dziurawiec ziele, fasola, groch, jabłko, jarzębina, jęczmień zielony, łodyga pietruszki, malina liść, mięta liść, mniszek, papaja, pasternak, pestki dyni, pokrzywa, por, rdest ptasi ziele, rodzynki, szałwia ziele, topinambur, truskawka liść

witaminy z grupy B burak, banan, dzika róża, fasola, groch, jęczmień zielony, marchew, mniszek, orzechy arachidowe, papaja, pasternak, płatki owsiane, pokrzywa, por, rodzynki, sorgo, szałwia ziele, topinambur, truskawka liść

witamina PP burak, marchew, szałwia ziele

witamina P
hibiskus kwiat, gryka ziele, jabłko

witamina H
groch, marchew

witamina K brzoza liść, dzika róża, marchew, pokrzywa

Witamina D mniszek, pestki dyni
Świnki morskie to delikatne zwierzątka, z bardzo delikatnym układem pokarmowym. Wszelkie nieprawidłowości w diecie dość szybko odbijają się na ich zdrowiu, dlatego należy bardzo uważać na to, co podajemy do jedzenia naszym pupilom. Lista pokarmów niewskazanych dla świnek wcale nie jest krótka.
Ze względu na to, że świnki morskie są zwierzętami roślinożernymi, ich układ pokarmowy znacznie różni się od naszego. Często to, co neutralne czy wręcz zdrowe dla człowieka - dla świnki może być bardzo szkodliwe. Ich organizm nie jest przystosowany do trawienia białka zwierzęcego ani laktozy, więc nie powinny spożywać ani mięsa, ani przetworów mlecznych.
Wszelkie warzywa i owoce powinny zawsze być podawane surowe, jedynie dokładnie umyte/obrane. Należy ograniczać cytrusy (pomarańcze, mandarynki, grapefruity), ponieważ kwasy w nich zawarte mogą podrażniać kąciki pyszczka świnki.
W żadnym wypadku nie karmimy świnek potrawami gotowanymi czy też smażonymi! Nie dajemy im słodyczy. Do picia wystarczy im czysta woda, nie podajemy żadnych kolorowych, ani tym bardziej gazowanych napojów.
Do karmienia gotowymi karmami także trzeba podchodzić z rozwagą, ponieważ nie wszystkie produkty dostępne w sklepach zoologicznych i oznaczone jako te dla świnek są dla nich odpowiednie. Producenci zwierzęcej żywności wymyślają coraz to nowe produkty typu dropsy czy ciasteczka, w przedziwnych smakach, nie zawsze biorąc pod uwagę, czego naprawdę potrzebuje zwierzę. I tak w większości produktów przeznaczonych dla zwierząt znajdujemy masę barwników i dodatków, które dla świnek nie mają żadnego znaczenia, ale powodują, że karma wygląda atrakcyjnie i cieszy oko opiekuna.



Wykaz najbardziej popularnych produktów, których świnki powinny unikać:

- mleko i przetwory mleczne, czyli jogurty, serki, dropsy jogurtowe (nawet te dropsy, które można dostać w sklepie zoologicznym z przeznaczeniem dla gryzoni), ciastka na mleku itd.; wyjątkiem są probiotyki typu Lakcid czy Trilac mające w swoim składzie kwas mlekowy
- ziemniaki, czyli gotowane, surowe, placki, racuchy; świnka nie trawi skrobi ziemniaczanej
- przetwory pochodzenia zwierzęcego, czyli jajka (w tym ciastka i inne), mięso, mleko, ryby czy np. kolby bekonowe
- fasolka, groch, kapusta - powodują wzdęcia (ziarno fasoli jest natomiast dla świnek niejadalne)
- ostre warzywa, czyli chrzan (korzeń), cebula, czosnek, por, ostra papryka (chilli)
- ostre zioła i przyprawy
- chleb - szczególnie świeży, powoduje niewłaściwą fermentację w przewodzie pokarmowym

- winogrona - są tuczące, ze względu na dużą zawartość cukru
- awokado, kokos - tuczące, za dużo tłuszczu
- kwiaty ozdobne (mogą być trujące)
- smażone, gotowane pożywienie
- soki owocowe, jedynie te bez cukru i niekonserwowane można podawać w małych ilościach
- sałata lodowa, może być naszpikowana chemikaliami i zatruć świnkę
- dżemy, galaretki i przetwory owocowe
- grzyby
- orzechy - za bardzo tuczące
- masło orzechowe, ciasta, ciasteczka, wypieki
- marynaty i peklowane warzywa, ogórki konserwowe, kiszone, kapary, kapusta kiszona
- rabarbar, jest trujący
- nasiona, świnka może się nimi zakrztusić
- taro (niebezpieczne jest surowe i nieprzygotowane)
- kawa, cola, napoje gazowane
Zalecane podawanie: ćwiartka średniego pasternaka dla dorosłej świnki co drugi, trzeci dzień Poprawia odporność, zmniejsza ciśnienie, poprawia krążenie, uspokaja, łagodzi wzdęcia. Ma działanie zasadotwórcze. Niskokaloryczny.

1 komentarz: